Julölkalendern 2012, Lucka 9

Nionde December 2012
Hibernation Ale
Bryggeri: Great Divide Brewing Company
Land: USA
Alkoholhalt: 8.7%
Ratebeer

Hibernation Ale. Hibernation Ale. Hibernation Ale... av någon anledning har jag så otroligt lite att säga om den här ölen. Det är en amerikansk öl och bryggs av Great Divide, ett bryggeri som håller till någonstans i Denver. Den började bryggas 1995, och har åtminstone på senare år varit ett återkommande inslag på den svenska julölsmarknaden.

Det här är vad jag förstår en av de mer populära julölen som kommer varje år. De flesta ölentusiasterna tycks tala så otroligt varmt om den hela tiden, men av någon anledning så har den aldrig riktigt fungerat för mig, och jag vet egentligen inte varför. Det måste ju vara mig det är fel på, så varje år hoppas jag på att jag på något sätt har vuxit som människa, och att jag plötsligt ska skåda ljuset som alla andra.

En sak kan jag ju säga direkt. Drick den inte för kall. Tar man den direkt ur kylskåpet så kommer det effektivt att dämpa precis all smak som finns, och då blir den verkligen trist. Jag har inte gjort några riktigt djupgående studier, men man kan sannolikt dricka den i princip rumsvarm med gott samvete.

Det är ju en rätt bra öl att sitta och smutta på, och överlag är den väl ganska angenäm. Den är rejält maltig, och ganska söt. Möjligen lite kaffetoner i det hela. Det är en stil som jag normalt sett är ganska förtjust i, men inte heller i år känner jag mig särskilt imponerad. Den är okej, men inte mycket mer än så. Jag har fortsatt svårt att förstå den där enorma entusiasmen som alla andra tycks ha. Jag känner mig nästan lite utanför...

Great Divide brygger en annan öl som heter Yeti, vilket råkar vara en stor personlig favorit (jag brukar påstå att är en av de mest prisvärda ölflaskorna man kan hitta på bolaget). Det kanske leder till att allting annat som Great Divide brygger lite orättvist jämförs med den, och ofrånkomligt är dömda att misslyckas?


Snittbetyg: 3.0
Omskalat betyg: 2.8

Erik
3.0
2.8

Jag tror att den här dagen får reserveras mer för eftertanke. En möjlighet för oss alla att begrunda den sanna meningen med julen. Att fundera på varför livet är som det är. Och framförallt att fundera på varför den här dumma ölen inte vill vara min kompis också?!

Enligt säkra källor ska det här vara en stabil öl att lagra i flera år, och även om jag aldrig har testat det själv, så kan det säkert vara ett hett tips för de som är intresserade av sådant.

Jag tycker dessutom att den hade en snyggare etikett förr.

Tillägg (2013-11-28): Nu i efterhand, när jag har gått igenom de äldre kalendrarna, så såg jag att jag faktiskt var ganska positivt inställd till den här förra året. Så det här kanske blev ett onödigt dramatiskt inlägg..