Julölkalendern 2012, Lucka 8

Åttonde December 2012
Stille Nacht
Bryggeri: De Dolle Brouwers
Land: Belgien
Alkoholhalt: 12.0%
Ratebeer

Det här verkar vara en sån där riktigt klassisk julöl, och om man spenderar lite tid på öldelen av Internet (den finns sorterad under "Ö"), så tenderar namnet att dyka upp ibland. Med det sagt så kan jag ingenting alls om den själv, och hade aldrig ens sett en flaska förrän jag plötsligt snubblade på den i Köpenhamn i somras. Med min bästa vän Google började jag gräva runt lite, för man vill ju gärna veta vad det är för gift man dricker. Jag hittade tillslut en tråd på ett diskussionsforum med nästan löjligt detaljared information om den här ölen, som behandlade sådana saker som jästsorter, dextriner och en hel del konstiga ord på belgiska som antagligen betyder något intressant.

Men eftersom jag inte tänker stjäla så mycket därifrån, och börja låtsas som att jag kan en massa saker som jag egentligen inte gör, så kan vi sammanfattningsvis säga att det är en belgisk öl, den är rejält stark, och enligt säkra källor ska den med framgång gå lagra i många år. Flaskan jag själv har är från 2007, men då den har bryggts sedan början av åttiotalet så finns det betydligt äldre årgångar att hitta där ute, för den som har alldeles för mycket pengar och alldeles för lite öl.

Eftersom den här inte säljs på systembolaget längre, och jag inte har den blekast aning om var man kan få tag på den här i Sverige, så kan ni som slaviskt följer den här kalendern (enligt mina senaste beräkningar så rör det sig om ungefär två hundra tusen personer!) istället bjuda er själva på Nynäshamns lagrade julmust idag. Jag kan inte tänka mig att det smakar det minsta likadant, men det är sådant som man får stå ut med om man inte åker till Köpenhamn och köper sin öl.

För mig personligen kommer den här ölen att få slå ur underläge. Som alltid när jag har lagt vantarna på årgångsöl, som jag dessutom upplever så hypad som den här är, så envisas jag med att bygga upp enorma förväntningar på den. Jag tänkte inte göra något undantag den här gången. Jag fick slåss med ondskefulla danskar för att få tag i den här flaskan, jag släpade den hundra mil för att få hem den, och har sedan hållit på den i ett halvår för att få uppleva den där perfekta julkänslan. Så nu är det banne mig bäst att den smakar fantastiskt också. Extra orättvist är det förstås att jag nästan alltid blir besviken på belgisk öl, så den kommer onekligen att få kämpa i uppförsbacke. Men nu när vi har satt oss in i situationen, så är det väl bara att öppna flaskan.


Snittbetyg: 4.0
Omskalat betyg: 4.2

Erik
4.0
4.2

Och, eh... okej, jag är inte helt såld. Den här blir svår att betygsätta.
Det är ingen tvekan om att det finns ett djup i smaken, men det är nog ett djup som jag antagligen är alldeles för kass för att uppskatta fullt ut. Det känns som att det finns en uppsjö av olika frukter som slåss i smaken, men om jag ska välja någonting som verkligen står ut här, så är det nog snarare marsipan?
Det är onekligen en väldigt intressant öl att smutta på, och förmodligen en av de bästa belgarna jag har druckit. Men med det sagt så är den fortfarande alldeles för "belgisk" för mig. Jag antar att det trots allt var dömt att misslyckas på förhand.

Jag slits lite mellan ?förväntan? och ?vilja? här. Jag förväntade mig ju inte att jag skulle gilla den, men jag vill ju så gärna att den ska vara bra. Jag tänker ge den fyra i betyg. Det kanske är ett något orättvist betyg (mot andra öl jag har betygsatt), för jag tycker nog i själva verket inte att den är så bra. Men det finns som sagt en komplexitet som jag tycker de förtjänar en liten klapp på axeln för. Att jag sedan är för värdelös för att uppskatta det, det är väl mitt eget problem mer än någon annans!?