Julölkalendern 2012, Lucka 7

Sjunde December 2012
God Jul
Bryggeri: Nøgne Ø
Land: Norge
Alkoholhalt: 8.5%
Ratebeer

Nögne Ö är ett norskt bryggeri som dyker upp på systembolaget lite då och då, och framförallt runt jul tenderar de att vara ett återkommande inslag. De har två julöl som jag vill minnas har alternerat lite mellan varandra tidigare år, men den här gången dök de upp båda två i december månads specialsläpp. Så den naturliga saken att göra är ju så klart att testa de samtidigt. Det vill säga samma dag, inte i samma munfull.

Det här är även, om jag inte är helt ute och cyklar, de enda ölflaskorna vi kommer hitta från Norge under julen. Det är väl kanske inte så oväntat, då Norge generellt sett inte är direkt överrepresenterade på ölhyllorna. De gånger det dyker upp någonting så brukar det dock oftast innebära rätt hög kvalité.

Dagens två öl heter God Jul och Underlig Jul, där den första är en helt normal ale, medan den andra enligt Nögnes egen utsago är mer inspirerad av glögg, med en hel massa kryddor i sig. Det här är alltid en liten källa för oro, när en öl beskrivs som välkryddad. Nu är det ju så att jag själv brygger öl emellanåt, och har en viss förkärlek till att slänga allt som inte är fastspikat i ölen. Så man inbillar sig ju att jag skulle vara ganska tolerant till den här typen av påhitt. Olika kryddningar är dessutom ofta en ganska utmärkande sak för just julöl, i alla fall för de som tar det på allvar och inte känner sig alldeles speciella bara för att de har stoppat lite extra chokladmalt i brygden. Trots det har jag lite svårt för de som spårar ur för mycket med kryddningen, och jag har ett vagt minne av att Underlig Jul är farligt nära att falla in under den kategorin.


Snittbetyg: 3.2
Omskalat betyg: 4.2

Erik
4.0
4.2

Så jag öppnar flaskan och det första som slår mot mig är verkligen glögg. Bara för att klargöra det så har jag absolut ingenting emot glögg, men det är ju inte något man vill dra i sig en halv liter av. Så spontant känns det som att mina farhågor är på väg att besannas, men även om smaken också är rejält kryddig så visar den sig vara betydligt mer nertonad. Med tiden avtar även doften, och efter en stund har det hela faktiskt övergått till en ganska behaglig kryddighet. Det är alltså i grunden en riktigt mörk ale, med en tydlig chokladsmak och rejält med kryddor som är rätt bra inarbetade så att de inte tar över helt.

Om jag ska klaga på någonting, och det är väl klart att jag ska det, så är det väl att den är ganska dryg. Den var alltså betydligt godare än jag befarade, men trots det så hade jag antagligen klarat mig bra på en halv flaska av den här. Trots allt så blir nog kryddorna nästan jobbiga efter en stund.


Erik
2.5
4.2

Vad gäller God Jul så är den betydligt mer lättdrucken, men tyvärr gör det snarare att den är förhållandevis tråkig. Även det här är en mörk, nästan svart ale (jag skulle egentligen vilja säga porter, men flaskan säger emot). Det är inte riktigt någonting som står ut här, utan jag upplever den tvärtom som en ganska simpel historia. Inte riktigt vad jag förväntade mig, den är trots allt relativt dyr. Det finns så mycket annat att välja på nu under julen, och är man beredd att investera så pass mycket för en flaska, så kan man med fördel välja någonting annat. Ska man börja prata om prisvärdhet, så är det här verkligen inte det.