Julölkalendern 2012, Lucka 6

Sjätte December 2012
St Peters Winter Ale
Bryggeri: St Peters
Land: England
Alkoholhalt: 6.5%
Ratebeer

Det är inte lätt att säga mycket om St. Peters Brewery, för likt många andra brittiska bryggerier gör de inget riktigt väsen om sig. De liksom bara existerar. Jag gick till och med så långt att jag hyrde in en privatdetektiv för att kunna gräva upp lite skit om dem, men det visade sig vara ett hopplöst företag. Men även om jag inte kan bjuda på så mycket kalla fakta, så vill jag åtminstone att ni ska veta att ni kan sova lugnt på nätterna, tryggt förvissade om att de finns där ute, ständigt vakande över oss.

Det mest intressanta som står på deras hemsida är att de har för vana att brygga specialöl under året, smaksatt med säsongens frukter och bär. Jag vet i och för sig inte hur unikt det är, och det är dessutom inte så lätt att veta om det är särskilt lyckat, när man i princip aldrig får chansen att smaka deras påhitt. Efter intensivt googlande så insåg jag att bryggeriet har ett ganska brett utbud, men här i Sverige är det egentligen bara två sorter som brukar synas till. Det är dels deras Cream Stout som faktiskt är riktigt bra, och en ekologisk ale... som jag är helt säker på att jag har druckit någon gång, men jag har inget minne av hur den smakade. Jag vill gärna tro att det inte beror på att jag hade druckit för mycket annat innan, utan snarare att den helt enkelt var för trist. Ekologisk öl börjar dyka upp mer och mer på systembolaget, men hittills har jag nog inte druckit en enda som har gett något beständigt intryck. Jag vet inte om det har någon direkt koppling till att de är ekologiska (vore ju rätt märkligt om det vore så), men det är väl hur som helst en diskussion för en annan dag.

Så slutligen är väl egentligen det mest konkreta man kan säga om St. Peter bara att de har de snyggaste flaskorna på marknaden, ett omdöme som är utsett av en helt opartisk jury, bestående av mig själv. Det är ju alltid någonting, förmodar jag...


Snittbetyg: 3.5
Omskalat betyg: 3.5

Erik
3.5
3.5

En gång om året dyker i alla fall St. Peters julöl också upp på systembolaget. Det är en ale som är rätt mörk, utan att för den sakens skull bli stoutig, och är en sådan där öl som egentligen smakar precis som den ser ut (i brist på bättre beskrivningar!). Det är mörkt, helt enkelt, med toner av kaffe och en välbalanserad kryddighet. Men den har inte det där riktiga trycket i smaken, som jag av någon anledning hade velat ha här. Den känns så... jag vet inte, kan man säga att den är rätt typiskt brittisk kanske? Den känns å ena sidan väldigt gedigen, men å andra sidan lämnar den inget riktigt beständigt intryck.

Det kanske är orättvist att jämföra den med en öl som egentligen inte har något med kalendern att göra, men jag är helt enkelt mer förtjust i deras vanliga Cream Stout. Och är det trots allt inte det som vi alla strävar efter under julen? Att göra en öl som är något bättre än vår vanliga Cream Stout? Jag vill gärna tro det.