Julölkalendern 2012, Lucka 5

Femte December 2012
Falcon Julöl
Bryggeri: Carlsberg
Land: Sverige
Alkoholhalt: 5.2%
Ratebeer

Falcon. Åh, Falcon. Vad finns det att säga, som poeterna inte redan har sagt.

Falcon startade tidigare i år en reklamkampanj med det mycket enkla budskapet, "100% öl, 0% trams", där poängen tycktes vara att deras öl minsann bara innehåller just öl. Det är förstås något oklart vad de kan tänkas mena med det, men det är väl inte allt för långsökt att anta att det är ett lite subtilt hån mot det växande hantverksbryggandet, där de mer fantasifulla bryggarna blandar både det ena och det andra i sin öl... t.ex. humle. Och man vill ju inte riskera att folk får smak på humle.
Det kan även vara väl motiverad kritik mot de där riktigt onda bryggerierna som envisas med att tillsätta små mängder arsenik och kvicksilver i sin öl, men det är som sagt svårt att veta säkert.

För att vara ett bryggeri som verkar så mån om att hålla sin öl så enkel och ölig som möjligt, så är det ju märkligt vad heta på gröten (pun intended!) de är när det gäller det här med julöl. Falcon har, sin vana trogen, inte mindre än tre olika julöl i årets släpp på systembolaget, vilket är mer än vad hela Tyskland lyckas med. Dels är det Falcon Tipp Tapp, som i år ersätter deras gamla Julbrygd. Sedan har vi den namnmässigt något rakare Falcons Julöl, och slutligen brygger de även världens kanske äckligaste öl, Falcons Julmumma (som dessutom inte faller in under kategorin 100% öl på något sätt..).

I dagens lucka hittar vi därför både Falcons Julöl och deras nya Tipp Tapp (men inte julmumma, för jag är inte på humör för något självplågande idag).

Julölen är en av de sorterna som återkommer år efter år, och enligt Falcon själva är det Sveriges populäraste julöl. Vem är jag att argumentera mot det?
Tipp Tapp är förstås baserad på den gamla klassiska svenska folkvisan, om ett gäng tomtenissar som våldgästar ett julbord. Det första, och mest ståndaktiga intrycket den ger, är dock att den har en av de fulaste etiketterna jag har sett på en öl. Med det namnet tycker man att en enkel bild på tomtenissar vore det uppenbara, men de har istället satsat på något sorts bläckfiskmonster med skägg. Om bildtexten ska vara något att gå efter, så gissar jag att det ska föreställa en grankotte, men jag vet inte varför någon skulle vilja korsa en kotte med en bläckfisk? Det låter som ett helt bisarrt experiment, och trots att figuren ser väldigt munter ut, så har jag sett tillräckligt med film för att veta att sådant aldrig slutar lyckligt.


Snittbetyg: 2.0
Omskalat betyg: 2.1

Erik
1.5
2.1

Så, när jag smakar Tipp Tapp så är mitt nästa intryck att den är... tunn. Jag vet inte riktigt vad den här ölen är till för någon nytta, för den är rakt igenom ointressant. Om jag verkligen, verkligen anstränger mig, så kan jag nästan inbilla mig att det finns en tendens... till något i bakgrunden, men den lilla smak som finns faller platt alldeles för snabbt. Hur det är med grankottskaraktären som texten på etiketten utlovar vet jag inte. Det är flera år sedan jag åt en grankotte senast.


Erik
2.5
2.1

Falcons Julöl är inte direkt något som får mig att ramla av stolen heller, men den har åtminstone någon form av karaktär. "Brödigt" är väl det ord jag skulle använda, om jag kände mig helt tvungen. Överlag så smakar den väl ungefär som man hade förväntat sig. Inte jättespännande, men den känns rätt stabil, och det här är definitivt den som jag under vapenhot skulle välja av de här två.