Julölkalendern 2012, Lucka 4

Fjärde December 2012
Störtebeker Weihnachts-Bier
Bryggeri: Störtebeker Braumanufaktur
Land: Tyskland
Alkoholhalt: 6.5%
Ratebeer

Tyskland är inte direkt överrepresenterade när det gäller julöl. Jag vet inte om det beror på att systembolaget hatar tysk julöl, eller om det är tyskarna som hatar julen (troligtvis det senare). Nu är det väl inte något jag personligen saknar, då jag generellt sett inte kommer särskilt bra överens med tysk öl. Det är inte så att den är dålig, den är bara så otroligt trist. Det kanske är helt ogrundade åsikter från min sida, men jag får intryck av att tyskarna är sådana omotiverat inbitna traditionalister, och att de inte skulle vilja pimpa upp sin öl ens för all bratwurst i München.

Med det sagt, så är det här det enda tyska bidraget till årets kalender, och det ena av endast två tyska julöl som finns tillgängliga på systembolaget. Det heter Störtebeker Weihnachtsbier, där det andra ordet översätts till Julöl om inte mina tyskakunskaper sviker mig helt. Så vitt jag vet är det en nykomling för i år, vilket är anledningen till att vi väljer det över den andra tysken (som heter Ayinger Winterbock, och den har jag druckit förr utan att den gjorde några bestående intryck).

Störtebeker heter alltså bryggeriet, och de envisas med att dyka upp på systembolaget lite då och då, trots att ingen bjuder in dem. De har hittills inte lyckats imponera på mig med någonting de har gjort, utan tvärtom var deras senaste hopkok antagligen höstens lågpunkt. Den hette Störtebeker Choco-porter och var en obehagligt sliskig historia, och när jag häller upp den här ölen så får jag oroväckande flashbacks. För en stoutnörd som mig så borde den nästan svarta färgen vara en positiv indikation, men efter vår senaste sammandrabbning väljer jag att behålla den skeptiska hatten på huvudet.


Snittbetyg: 1.0
Omskalat betyg: 0.0

Erik
1.0
0.0

Det krävdes heller inte många klunkar innan jag insåg att det här inte var ölen som skulle frälsa mig, för den smakade... ja, egentligen ingenting. Jag kan bara upprepa mig. Det är inte dåligt, bara totalt menlöst.

Det tog ett tag att dricka den här, och allt eftersom den blev lite varmare så dök det åtminstone upp lite hintar av någon form av maltighet, men det är aldrig i närheten av att nå hela vägen fram. Det är absolut inte lika illa som deras choco-porter var, men jag ser ingen anledning till att någonsin köpa den här ölen igen, eller för den delen att rekommendera den till någon annan.