Julölkalendern 2012, Lucka 3

Tredje December 2012
Celt Nadolig Rare
Bryggeri: Celt Experience
Land: Wales
Alkoholhalt: 5.0%
Ratebeer

The Celt Experience Brewery är ett bryggeri från Wales, det där märkliga landet i Storbritannien som är mest känt för att ha avlat fram Anthony Hopkins, Gareth Bale, och kanske framförallt deras ovana att stava ord med alldeles för många bokstäver. Något de däremot inte är särskilt kända för är att brygga öl.

Som så många andra bryggerier verkar det här gänget gärna vilja lyfta fram traditionen som en av sina stora fördelar, trots att de själva bara har varit i branschen sedan 2007. Så istället för att prata om sin egen tradition, eller bristen på den, så fokuserar de istället på den stolta walesiska bryggarhistorian. Enligt uppgift sträcker den sig tillbaks nästan till dinosauriernas tid (det vill säga år 550 före Kristus).

Läser man lite mer ingående så verkar det dock, något oroväckande, röra sig mer om lingvistik än faktiskt ölbryggande. Efter att plågat mig igenom hela texten på deras hemsida, så verkar det som att Wales största bidrag till bryggeribranschen är att de har berikat det franska språket. För att citera dem själva:
"Today the French word for Brewery, 'Brasserie' stems from the celtic name 'Bracis'".

Ja, jag är övertygad om att det finns folk som finner det våldsamt intressant, men i det här sammanhanget är det dock allt annat än imponerande. Jämför man till exempel med våra egna skojfriska förfäder, vikingarna, så vet vi ju att de alldeles säkert bälgade stora mängder öl, och skaffade sig all nödvändig rutin på det sättet. Jag kanske inte har någon riktigt bra källa att hänvisa till, men jag har sett det på film!

För att slutligen göra saker och ting ännu värre så påstår de dessutom att "Cwrwf" är ett gammalt keltiskt ord för öl, och kan de inte ens kosta på sig en enda liten vokal i sina ord, så tänker jag då inte imponeras av deras lingvistik heller!

Nåja, det får vara hur det vill med den saken, men jag har aldrig druckit öl från Wales förr, så därför ska vi självklart ge det en chans. Vad vi hittar i dagens lucka är alltså Celt Nadolig, vilket enligt mina egna överlägsna språkkunskaper översätts till Keltisk Jul.


Snittbetyg: 2.5
Omskalat betyg: 2.1

Erik
2.5
2.1

Jag vet inte vad jag ska säga om den här. Den är väl helt okej, hyfsat välhumlad och rätt besk om man gillar sådant. Men varför är det en julöl? Det står uttryckligen på flaskan att det är en keltisk julöl som är "humlefiltrerad" för att få sin speciella arom. Jag vet inte exakt vad det betyder, men inte är det då någon jularom den har. Nu förväntar jag mig ju inte att hitta pepparkakor i varje öl, men det känns som att den här kunde ha sålts precis när som helst under året, så till julbordet finns då ingen anledning att plocka fram den. Det är nästan lite falsk marknadsföring!

För övrigt måste det vara den ljusaste av alla "julölen". Det kanske inte säger så mycket, då de flesta är ganska mörka, och jag menar det inte nödvändigtvis som något negativt, men den är verkligen överraskande ljus.