Julölkalendern 2012, Lucka 23

Tjugotredje December 2012
Mariestads Julebrygd 3.5%
Bryggeri: Spendrups Bryggeri
Land: Sverige
Alkoholhalt: 3.5%
Ratebeer

Som ni säkert har märkt vid det här laget, så handlar den här kalendern inte bara om tips på god julöl, utan den handlar framförallt om att upplysa om farorna med alkoholintag. Jag kanske har inte skrivit det rakt ut någonstans, men om man läser lite mellan raderna så tror jag att min ärliga oro framgår ganska tydligt på ett flertal ställen.
Nu i lucka 23 tänkte jag i alla fall passa på att vara lite mer rak på sak, då studier visar att det är ungefär då som intresset för julölkalendrar brukar ligga i topp.
Alltså: Alkoholhaltiga drycker är onyttiga, så drick det inte. Om ni inte tycker att det är gott förstås.

Som tidigare nämnts så är alkolhalterna i julölen rent generellt ganska höga, så vad jag hade tänkt göra idag är att bege mig till den andra änden av skalan, och för första gången i kalenderns mångåriga historia prova en julöl i folköls-tappning. Om inte annat så skulle det ge oss en chans att vila oss i form inför julhelgen.
Jag hade även förberett mig för att raljera lite om alkohol i öl, och argumentera för att högre alkoholhalter faktiskt kan vara av nytta ibland (det har då att göra med att alkohol faktiskt kan förstärka smaker, så det handlar inte bara om att enklare kunna bli full). Men så upptäckte jag att den "andra" julölkalendern på BeerSweden har gjort exakt samma sak... alltså, de petade också in en folköl i sin kalender för vad jag tror är den första gången, för några dagar sedan. Så trots att jag faktiskt hade planerat det här för flera månader sen, så känner jag mig lite som en härmapa nu, och tappade motivationen att dra ut på det här inlägget allt för mycket...

Så vi håller det helt enkelt kort. Det blir folköl idag.

Den stora frågan var ju förstås vilket bryggeri som skulle få äran att representera folkölsvärlden, och förhoppningsvis bygga grunden för en bättre svensk folkhälsa. Valet föll på Mariestads Julebrygd, av den enkla anledningen att det var den enda jul-folkölen jag kunde hitta.
Jag antar att det riktigt korrekta att göra i det här fallet vore att även dricka den motsvarande starkölsvarianten, och jämföra dem med varandra, men det låter som ett alldeles för avancerat experiment.


Snittbetyg: 1.5
Omskalat betyg: 0.7

Erik
1.5
0.7

Lite som väntat så är den här ölen ganska tunn. Och jag kan inte påstå att det är någon riktig julkänsla över den heller. Den smakar mest bara öl. Det slår mig att det nog inte är starköls-varianten jag borde testa den mot, utan snarare Mariestads vanliga lageröl. Jag är osäker på om det är någon skillnad på dem överhuvudtaget.
Det ska finnas en ton av choklad i ölen, säger en icke oberoende hemsida, men det märker jag då inte av. Märkligt.

Som öl så är den väl så okej som vilken annan godtycklig lageröl som helst, så den kommer säkert gå hem hos de flesta.Som julöl är den dock helt överflödig, och jag tänker utgå från att det även gäller starkölen, så ur den synvinkeln får det ett lite lägre betyg... vi kan väl säga en och en halv poäng..