Julölkalendern 2012, Lucka 22

Tjugoandra December 2012
Evil Twin Soft Xmas
Bryggeri: Evil Twin Brewing
Land: Danmark
Alkoholhalt: 10.9%
Ratebeer

Evil Twin Brewery är ett annat danskt bryggeri, och precis som Mikkeller som dök upp i en tidigare lucka, så handlar det om en så kallad flygande bryggare. Faktum är att karln i fråga, Jeppe Jarnit-Bjergsø, råkar vara Mikkellers tvillingbror, vilket så vitt jag vet är orsaken till bryggeriets namn.

Förra året dök det temporärt upp en öl på systembolaget som hette Soft Dookie, vilken var bryggd av Evil Twin, och var en av de trevligaste bekantskaperna jag gjorde det året (då inräknat både öl och människor). Det var en hyfsat tung stout fullpackad med vanilj, och även om jag fick intryck av att det inte riktigt gick hem hos alla så var det i alla fall en fullträff i min bok.

Dagens julöl är en specialvariant av Soft Dookie, som heter Soft Christmas, med undertiteln "Pretty Please With a Cherry On Top". Det här är alltså i grunden en Soft Dookie, men som jag förstår det så har den fått den där extra juliga touchen genom tillsatta körsbär. Jag får erkänna att jag är något osäker på vad körsbär egentligen har med julen att göra (bortsett från den där beklagliga körsbärslikören i aladdin-askarna), men det är något jag tänker välja att acceptera, och det får minsann ni också göra.

Med det sagt går inte den här ölen hitta på systembolaget, utan är ännu en flaska som råkade följa mig med hem när jag passerade Köpenhamn tidigare i år. Så om ni inte råkar ha en sådan här hemma, så kan ni väl passa på att vara nyktra en dag. För barnens skull.

Vad gäller Soft Christmas betyg, så är det ju egentligen en enkel fråga om körsbären har gjort den bättre eller sämre, och eftersom den var väldigt nära perfektion redan till att börja med, så har den ju egentligen bara allt att förlora. Det är upplagt för besvikelse alltså.


Snittbetyg: 4.0
Omskalat betyg: 4.2

Erik
4.0
4.2

Och det här var en jättemärklig öl. Den där tunga chokladen, och en något mer dämpad vaniljsmak, finns förstås fortfarande där, men de får kämpa tappert mot en rätt rejäl vägg av körsbär, och resultatet är... spretigt. Det blir inte någon riktig harmoni i det här, utan det är verkligen två väldigt olika sidor som kämpar om kontrollen. Jag skulle säga att tillsatsen av körsbär har fått ölen att gå från seriöst god, till att vara mer intressant.

Jag vet inte riktigt hur jag ska bedöma den här. Den var god, men jag får nog ändå säga att det är en försämring jämfört med originalet, och det är långt ifrån en fullpoängare. Jag ger den fyra poäng ändå, bara för att den var så spännande.