Julölkalendern 2012, Lucka 21

Tjugoförsta December 2012
Corsendonk Christmas Ale
Bryggeri: Brouwerij Corsendonk
Land: Belgien
Alkoholhalt: 8.5%
Ratebeer

Corsendonk är ett belgiskt bryggeri. Och med det menar jag att det är sådär överdrivet belgiskt att det börjar rinna över kanterna. Bara det faktum att bryggeriet ligger i ett gammalt kloster, där det tidigare var munkar som bryggde öl, sätter ju nivån.
När de dessutom spelar klassisk musik på sin hemsida, så säger det väl egentligen allt som behöver sägas om deras image. Det var lite samma känsla som att sitta i ett bibliotek, när jag surfade in där. Jag var ensam hemma, och kände ändå att jag var tvungen att vara tyst. Det var ju bara ren tur att jag inte pratar med mig själv så ofta.

I övrigt så är det väl i princip samma historia som för alla gamla belgiska före-detta-bryggeri-kloster som har blivit bryggerier utan munkar. Munkarna bryggde öl och gjorde ost, och sedan gick affärerna dåligt, så då flyttade de till Asien och lärde sig Kung Fu istället. De normala belgarna fick flytta in och brygga ölen istället. The End. Knappast något att göra en hollywood-film på.

Nej, jag har inte kontrollerat fakta för det där, men det stämmer nog överlag. Generellt sett är det vad som brukar hända med munkar.

Om det är någon som vill spela in en film ändå, så kontakta mig. Jag har ett färdigt manus för filmen Belgian Kung Fu Beer Monks.

Meeeeen, om vi ska prata öl istället. Corsendonk Christmas Ale är belgisk helt enkelt. Och jag har nämnt det tidigare, jag är inget jättestort fan av belgisk öl. Men vi ger den en chans.


Snittbetyg: 3.0
Omskalat betyg: 2.8

Erik
3.0
2.8

Det är en maltig historia, och ganska fruktig, och smakar typiskt belgiskt. Den har dock knappt någon beska alls, vilket på något sätt gör den nästan farligt lättdrucken. Alkoholhalten är ganska märkbar här, antagligen mer än i någon annan av julölen jag har druckit, men ändå är den som sagt väldigt lättdrucken.

Det här är ju en sådan öl som jag märker är välgjord, trots mina bristande kunskaper på den specifika typen. Men trots det så är den bara så...

(Jag hade en kort debatt med min lillasyster om "underväldigande" är ett riktigt ord. Hon påstod att det var det. Jag är inte helt övertygad själv. Men jag tänker ändå använda det, så jag antar att hon vinner den diskussionen på poäng då.)

... den här ölen är underväldigande. Det är någonting med deras image, med den lilla, lilla flaskan, och den oerhört färgglada etiketten, som bara skriker till mig att det ska vara något utöver det vanliga. Men det är inget som helst tryck i den här, och överlag är den snarare ganska ointressant. Den är bortglömd ögonblicket efter jag har druckit den sista droppen.