Julölkalendern 2012, Lucka 2

Andra December 2012
Widmer Brothers Brrr
Bryggeri: Widmer Brothers Brewing Company
Land: USA
Alkoholhalt: 7.2%
Ratebeer

Widmer Brothers Brewery är ett amerikanskt bryggeri som ligger i Portland, och föga överraskande är det grundat av två bröder som heter Widmer i efternamn. Jag kan inte komma ihåg att jag någonsin har hört talas om det här bryggeriet tidigare, men efter lite snabbt googlande så visade det sig att det är ett av de största bryggerierna i USA. Man lär sig nya saker varje dag.

Precis som ett flertal andra öl i kalendern tillhör det enligt vissa källor en obskyr subtyp av julöl, som kallas för Winter Warmer. En gång i tiden, sannolikt i Storbritannien då de verkar gilla att dela in öl i onödigt detaljerade undertyper, syftade det antagligen på någon väldigt speciell typ av öl. Men precis som "julöl" i största allmänhet har det vridits och vänts på så mycket vid det här laget, att det har förlorat all mening... vilket innebär att hela det här stycket egentligen är rätt menlöst.
Jag ville bara så gärna använda ordet "obskyr".

En kategori det här ölet dock faller in under på riktigt, är sådana öl som har ett lite udda och ganska intressant namn. "Brrr" är förstås det utrop som normalt folk gör när de fryser, och jag har försökt bestämma mig för vad man skulle kunna förvänta sig av ett sådant öl. Jag vill ju gärna tro att ölbryggare generellt sett försöker få någon koppling mellan ett öls namn och dess karaktär, åtminstone på någon form av symbolisk nivå.

Brrr.

En oroväckande tanke slog mig, att "brrr" med rätt uttal potentiellt skulle kunna vara ett ljud av avsmak, eller någon form av kväljningar. Det är knappast någonting man skulle säga när man njuter i alla fall, såvida man inte är en katt.
Jag bestämde mig istället för att faktiskt dricka ölen.


Snittbetyg: 3.0
Omskalat betyg: 2.8

Erik
3.0
2.8

Det här var en rätt maltig historia, med någon form av kolasmak. Enligt uppgift innehåller den tre humlesorter (Alchemy, Simcoe och Cascade för den som är intresserad), men även om det är en tydligt märkbar beska i ölen, så är humlesmaken ganska lätt och anonym.
Det här var verkligen inte särskilt märkvärdigt, men det är en stabil och rätt lättdrucken öl, och jag inbillar mig att den säkert kan vara lämplig för den som vill lämna de svenska standardvarianterna och busa till det lite, utan att för den sakens skull chocka sin ömtåliga kropp.

Enligt bryggeriets egen hemsida ska det här vara en alldeles utmärkt julklapp att ge bort, men till och med jag tänker ställa mig skeptisk till det.