Julölkalendern 2012, Lucka 19

Nittonde December 2012
Mohawk Whiteout
Bryggeri: Mohawk Brewing Company
Land: Sverige
Alkoholhalt: 9.7%
Ratebeer

Mohawkbryggeriet är ett svenskt bryggeri, som huvudsakligen karaktäriseras av en frisyr. Ägaren stoltserar med en "mohawkfrisyr", och även om de flesta antagligen önskar att det är självaste Mr. T som driver det, så heter han i själva verket Stefan Gustavsson. Jag vet faktiskt inte vad som kom först, namnet på bryggeriet eller frisyren, men det kanske inte är så jätteviktigt.

Mohawk släpper två julöl i år, Blizzard och Whiteout, och båda är Imperial Stouts. Av beskrivningarna att döma så låter de väldigt snarlika, vilket verkar lite oinspirerat. Det kommer dock spela liten roll, för vi ska nämligen bara dricka en av dem idag. Mohawk Whiteout är en nykomling i år, så vi öppnar den medan Blizzard får stå kvar på hyllan.

Whiteout innehåller nio olika maltsorter, och för er som inte är så insatta i ölbryggande, så är det betydligt fler maltsorter än vad normalt folk har i sin öl. Därtill är det nerstoppat både honung och rörsocker, och tre olika humlesorter... så kort sagt är det här en öl som sätter ribban högt.


Snittbetyg: 4.0
Omskalat betyg: 4.2

Erik
4.0
4.2

Det visar sig även att den är riktigt bra. Stabil och god, fast kanske inte "nio maltsorter"-bra? Så här långt in i kalendern så hamnar man ju lite i läget att få saker kan överraska en. Det mesta har redan testas i någon form, så det känns istället okej att börja jämföra det man dricker med tidigare inlägg. Sigtunas Midvinterblot var ju en annan svensk och ganska robust stout, och det här är definitivt jämförbart. Jag kan spontant inte säga att jag föredrar någon av dem över den andra.
Det är dock ändå en bra bit kvar till den högsta ligan. Den har kanske inte det där riktiga djupet för att man ska orka dra ut på flaskan någon längre tid, och faktum är att det nästan blev lite dryg mot slutet. En mindre storlek hade antagligen varit till dess fördel. Men prova den för all del. Det kanske rentav är lämpligt att dela den med någon du tycker om (det vill säga Tomten!).