Julölkalendern 2012, Lucka 18

Artonde December 2012
Nisse
Bryggeri: Slottskällans Bryggeri
Land: Sverige
Alkoholhalt: 5.3%
Ratebeer

Den här ölen bryggas av Slottskällan i Uppsala, ett bryggeri som på många sätt smyger lite i vassen, utan att göra något större väsen av sig. Sanningen är att de är rätt bra på det de gör, och jag inbillar mig att de antagligen är ett av de mer etablerade hantverksbryggerierna vi har i landet.

Nisse har funnits på bolaget i ganska många år nu, och har tidigare funnits tillsammans med sin kompis Tomte Julöl. De två senaste åren har den dock dykt upp ensam på hyllorna, vilket förstås upplevs oerhört märkligt. Inte för att Tomte var någon sensationellt bra öl som jag saknar, men de hörde ju liksom ihop! Nisse är ännu en sådan där ganska traditionellt svensk julöl, en mörk lager kryddad med ingefära, kanel och apelsin.

Mycket mer än så har jag nog inte att säga om varken bryggeriet eller ölen. Jag känner inte riktigt den där motivationen att skälla ut de för någonting heller, så jag tror helt enkelt att vi håller det här kort idag, och smakar ölen istället.


Snittbetyg: 2.0
Omskalat betyg: 1.4

Erik
2.0
1.4

Det här är ännu en rätt märklig historia. Det finns en grund av apelsinchoklad i det här, som i vissa klunkar är riktigt angenäm. Personligen är jag en stor supporter av choklad och apelsin tillsammans, och så långt känns allting väldigt bra. Tyvärr är problemet här att "så långt" inte är särskilt långt alls. Apelsinchokladen utgör nämligen bara någon form av bismak, för det som märks av mer än någonting annat är kanelen. Den dundrar in och bombar sönder allting annat, och fullkomligt dominerar den här ölen. Totalt sett är det här alltså på tok för obalanserat, och ännu ett sådant fall där kryddningen blir direkt kämpig att hantera efter ett tag. Den kanske hade fungerat bättre om man hade haft något att tugga på samtidigt?

Jag vill minnas att jag har tyckt rätt bra om den här förr, men det kanske är ett nytt recept i år. Den är väl rätt intressant, men jag kan inte ge den mer än en tvåa i betyg. Hade kanelen varit mer nertonad, eller kanske till och med helt borttagen, så hade det potential att vara riktigt bra.