Julölkalendern 2012, Lucka 17

Sjuttonde December 2012
S:t Eriks God Jul
Bryggeri: S:t Eriks Bryggeri
Land: Sverige
Alkoholhalt: 5.9%
Ratebeer

St. Eriks Bryggeri har så vitt jag vet Sveriges enda kvinnliga bryggmästare. Jessica Heidrich heter hon, och är väl lite av en kändis på den svenska ölscenen. Jag inbillar mig dessutom att hon är en av relativt få kvinnor som överhuvudtaget är inblandade i en annars ganska mansdominerad bryggeribransch. Jag har inte riktigt några källor för det påståendet, men det är i alla fall känslan jag får. Om inte annat så kan jag ju bara se på hur det ser ut när jag själv brygger öl, då det är hundra procent killar inblandade. Det må så vara att jag själv är den enda personen på plats när jag brygger öl, men det är ju synd att låta fakta stå i vägen för konstruktiv statistik.

Det här är ett rätt populärt bryggeri, och den övergripande känslan jag får är att de åtminstone försöker göra genomgående stabil och välbryggd öl. Bara det faktum att de nöjer sig med att kalla sin öl för saker som "St. Eriks Porter", "St. Eriks Pilsner" och "St. Eriks IPA", tyder ju på att de inte försöker överarbeta sina kreationer som många andra gör. Så jag är böjd att ge dem en del pluspoäng för det. Med det sagt så har jag tyvärr inte varit särskilt imponerad av egentligen någonting de har gjort. Vissa personer verkar höja dem till skyarna, och de har dessutom fått ett ganska stort utrymme på systembolaget den senaste tiden. Men det tenderar alltid att finnas någon märklig bismak i deras öl, som jag inte riktigt gillar. Så jag öppnar alltså dagens lucka med viss skepsis.


Snittbetyg: 3.0
Omskalat betyg: 2.8

Erik
3.0
2.8

Den visar sig dock vara helt okej, och är antagligen det bästa jag personligen har druckit från St. Eriks. Det är ju en porter, så den har den där vanliga chokladsmaken. Lite rostad också, men är även rätt fruktig. Den är dock alldeles för tunn för att göra något riktigt bestående intryck.

I slutändan, och jag är medveten om att det här kanske inte är ett riktigt rättvist sätt att bedöma den på, så faller den nog mest på att det helt enkelt finns mycket bättre saker att välja på. För bara en extra krona så kan man till exempel köpa en flaska midvinterblot från Sigtuna istället (se lucka 1!), och då ser jag egentligen ingen anledning till att hålla sig till den här.