Julölkalendern 2012, Lucka 16

Sextonde December 2012
Dugges Easy Christmas
Bryggeri: Dugges Ale & Porterbryggeri
Land: Sverige
Alkoholhalt: 4.2%
Ratebeer

Dugges bryggeri ligger någonstans i närheten av Göteborg. Det är svårt att veta exakt var, allting i södra Sverige ligger ju så tätt ihop att det inte går se var en stad slutar och nästa tar vid, men någonstans där i krokarna.
De får väl anses vara ett av de mer framgångsrika hantverksbryggerierna i Sverige, men min helt objektiva bedömning är att de antagligen har den fulaste hemsidan av alla bryggerier jag har besökt. Jag vet inte varför, och jag kastar väl antagligen sten i glashus nu, men det är något väldigt avigt med den.
Det finns säkert massor att säga om dem, men har man bara spenderat mer än fem minuter vid ale-hyllorna på systembolaget så behöver de nog ingen längre introduktion. Det brukar alltid finns någonting av dem på hyllan, och har man inte testat något av dem redan, så är det väl värt att göra det.

Vad gäller Easy Christmas så är den dold i mystik. Det här är uppenbarligen en uppföljning på deras Easy Easter som skulle ha kommit ut tidigare i år (av en ren tillfällighet till påsk), men då den drogs tillbaks av bryggeriet själva på grund av bristande kvalité, så har det bara byggt på mystiken än mer.
De allra visaste filosoferna har debatterat hela året, utan att komma överens om ens de mest basala frågorna när det gäller den här ölen. Vad är det egentligen som är så lätt med den? Varför är det korsnäbbar på etiketten? Och kommer den någonsin att kunna mäta sig med sin föregångare, Easy Easter - Ölen Som Aldrig Var?

För det är ju uppenbart att den måste ställas i förhållande till Easy Easter, men lika uppenbart är det hur svårt det är för den att tävla mot en mytomspunnen bryggd som ingen någonsin har smakat, och som vi inte ens vet säkert om någon ens har sett. Utan några bevis på motsatsen kan vi egentligen bara anta att Easy Easter var så fantastisk att den i princip kunde ha räknats mer som flytande eufori än bara öl. En kreation så himmelsk att den knappt kunde ha framställts av mänskliga händer, och att Dugges i själva verket drog tillbaks den för att de inte ansåg mänskligheten värdig en sådan skapelse.

Ja, hur ska den här julölen någonsin kunna mäta sig med det.


Snittbetyg: 3.0
Omskalat betyg: 2.8

Erik
3.0
2.8

Den här ölen är ganska maltig, med en tydlig beska. Och det är någonting mer konstigt i smaken som jag inte riktigt kan identifiera. Som julöl är den helt klart annorlunda jämfört med det andra jag har druckit, men ur ett större perspektiv känns den ändå rätt anonym. Och den faller in i något konstigt mellanläge, där den å ena sidan inte har det där trycket i smaken för att riktigt golva mig, men den är inte heller särskilt lättdrucken. Den är liksom kärv, utan att det leder till något... i brist på bättre beskrivningar..
Dock så har den en rätt låg alkoholhalt, till skillnad från många andra julöl, så det finns ju tillfällen när den kan vara till nytta ändå.

Kort sagt så är den inte i närheten av att vara någon legendarisk superöl, men jag kan inte heller påstå att jag upprörs av dess existens.