Julölkalendern 2012, Lucka 15

Femtonde December 2012
Santas Little Helper
Bryggeri: Port Brewing
Land: USA
Alkoholhalt: 10.0%
Ratebeer

I den här luckan har vi två flaskor, en från danska Mikkeller och en från amerikanska Port Brewing. Och anledningen till att vi kör en dubbel är så enkel som att båda två heter Santas Little Helper, och måste då oundvikligen testas mot varandra.

Mikkeller heter egentligen Mikkel Borg Bjergsø, och är en så kallad flygande bryggare. Eller ja, rent tekniskt sett är det väl inte ett enmans-projekt, men bryggeriet är ju uppenbarligen döpt efter honom, så vi nöjer oss så.
Jag vet inte om "Flygande bryggare" är någon form av officiell term, men inom vissa kretsar tycks det vara ett allmänt vedertaget uttryck. I praktiken innebär det att han inte har något eget bryggeri (men väl en egen bar!), utan glider runt och brygger sin öl hos andra bryggerier. Det här tycks innebära att han kan vara rent vansinnigt produktiv, och släpper ett ganska imponerande antal nya ölsorter varje år, av mer eller mindre experimentell natur. Generellt sett så håller det mesta han gör en ganska hög kvalité.

Port Brewing är ett traditionsrikt amerikanskt bryggeri, med anor som sträcker sig så långt tillbaks som till året 1992 (det förra årtusendet alltså!). Även om jag har hört det nämnas vid mer än ett tillfälle, så är det i fysisk form en helt ny bekantskap för mig själv. Deras hemsida bedyrar dock att de är ett ledande hantverksbryggeri, och jag är ju inte den som ifrågasätter ärligheten på en kommersiell hemsida. De håller till i San Diego, och brygger helt enkelt god öl. Man behöver ju inte krångla till saker mer än så.

Mikkeller Santas Little Helper har funnits med i båda mina två tidigare kalendrar, och jag hade faktiskt tänkt utelämna den i år, för att få lite variation på saker och ting. Enda anledningen till att den finns med igen är just för att Port Brewing också dök upp. Det är ett intressant fakta för att receptet tycks förändras varje år... eller så är det jag som förändras (hemska tanke!).


Snittbetyg: 4.0
Omskalat betyg: 5.0

Erik
3.0
5.0

Mikkeller: För två år sedan drack jag den och tyckte att det var bland de bästa sorterna som släpptes det året. När jag drack den förra året så var den däremot en stor besvikelse, då jag inte alls var särskilt förtjust i den. I år känns den än en gång annorlunda, och även om det inte alls är så menlös som jag minns den från förra året, så är den inte heller i närheten av det jag drack för två år sedan. Den har någon jättemärklig bismak, och jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är någon konstig humlesort, eller eventuellt någon kryddning som ligger bakom det. Den är därtill alldeles för söt för den här stilen, så totalt sett är jag inte särskilt imponerade i år heller.


Erik
5.0
5.0

Port Brewings variant däremot... den är faktiskt helt suverän! Smakmässigt är det väl en ganska normal stout, men det är något riktigt tungt i smaken. Alltså, om jag ska välja ett enda ord för att beskriva den, så är det "krämig". Det tog mig tre timmar att dricka upp den, och jag njöt hela tiden. Den är visserligen dyr, men låt inte det avskräcka er. Helt klart den bästa av årets julölar så här långt.