Julölkalendern 2012, Lucka 14

Fjortonde December 2012
Mysingen Midvinterbrygd
Bryggeri: Nynäshamns Ångbryggeri
Land: Sverige
Alkoholhalt: 6.0%
Ratebeer

Den här ölen bryggs av Nynäshamns Ångbryggeri, som jag tycker är ett jättetrevligt namn på ett bryggeri. Om jag nu förstår saken rätt, så har de en gigantisk ångdriven mekanisk spindel som brygger öl åt dem, därav namnet... det var åtminstone vad jag tänkte mig, tills Internet berättade att de bara värmer vatten med en ångpanna. Så det var inte så jättespännande.

Mysingen Midvinterbrygd tar jag fram så här på en fredag, för att det på så sätt ska bli en fredagsmysing. För att det är hysteriskt roligt med ordlekar.
Sen pratade jag med Google, och han sa att det inte alls hade något med mys att göra, så jag fick ännu en vision krossad av internet. Det är inte lätt att behålla sitt barnasinne i den här mörka världen.
Mysingen är i själva verket en fjärd i Stockholms skärgård, vilket säkert är bekant (och kanske till och med intressant) för någon som är betydligt mer bildad än vad jag är. Jag kan ärligt inte påstå att jag känner mig så mycket klokare med den informationen än vad jag gjorde innan. Jag vill ju trots allt bara ha en öl.

Nynäshamns ångbryggeri har alltså en hemsida, om man vill läsa mer om dem. Där finns det en överdrivet detaljerad beskrivning av bryggeriet, som är så överväldigande att det inte ens känns värdigt att försöka sammanfatta den. Jag antar att jag skulle kunna rekommendera ett besök där, men man ska nog vara rejält intresserad innan det är värt något. Inte ens jag orkade igenom hela den uppsatsen.

Det mest positiva med Nynäshamn är annars att de säljer en del av sin öl i pyttesmå 25cl-flaskor, vilket är oerhört lämpligt vissa gånger.

Mysingen Midvinterbrygd är en ganska mörk ale, som tar juligheten på allvar genom riklig kryddning. Den innehåller muskot, kummin, nejlika, vanilj och färskrivet apelsinskal (och jag saxade det där rakt av från deras egen hemsida!).


Snittbetyg: 2.5
Omskalat betyg: 2.1

Erik
2.5
2.1

Ja, det märks av tydligt att den här är kryddad. Inte så att jag kan identifiera smakerna från just listan ovan, men det är rätt rejält tryckt i smaken, och det är nästan lite glöggkänsla över det hela, plus en rätt tydlig smak av kaffe.
Men det är en märklig och ganska obalanserad historia. Den sticker verkligen iväg åt alla håll och kanter. Jag undrar om det här är något som borde lagras ett tag, så att den kanske lugnar ner sig lite?

Den är klart intressant, men överlag är den alldeles för spretig för att man ska kunna njuta riktigt av den, så jag får tyvärr ge den ett relativt lågt betyg.