Julölkalendern 2012, Lucka 13

Trettonde December 2012
Midtfyns Jule Stout
Bryggeri: Midtfyns Bryghus
Land: Danmark
Alkoholhalt: 7.6%
Ratebeer

Ja, vad kan man saga om Midtfyns Bryghus som inte har sagts hundra gånger tidigare?
En hel del, är rätt svar.
Dels för att jag aldrig egentligen har hört någon prata om dem tidigare.
Dels för att jag, nu när jag faktiskt har googlat fram lite kalla fakta om dem, inte har hittat särskilt mycket intressant att säga. Det mest fascinerande är antagligen att de har en specialöl som hyllning till fotbollslaget Arsenal, vilket förstås är lite intressant kuriosa för oss som mixar ölintresse med fotbollsnörderi.

Midtfyns Bryghus är ett danskt bryggeri, lokaliserat i världsmetropolen Brobyværk. De säger sig ha ett brett utbud av öl (vilket jag har sett bildbevis på!), så att det ska finnas någonting för alla. Så vitt jag vet har de dock bara förekommit en gång på systembolaget, med sin "X Porter", så jag misstänker att de inte är alltför kända inom den svenska ölhandeln. De utlovar dessutom en WOW-upplevelse när man dricker deras öl.

Det här är förstås bara rent säljsnack. Precis som de svenska storbryggerierna försöker hamra in sitt budskap om tradition, så börjar det vara en lika stor kliché bland hantverksbryggerierna att flagga just för hur unik och spännande deras öl är, trots att det är relativt få som verkligen levererar när det gäller wow-faktorn. Men det är väl precis som det ska vara. En bra säljtext är ju alltid en bra säljtext. Men jag vill ändå mena att när man tar till sådana kraftuttryck som "wow" så är man verkligen ute på hal is. X Porter var t.ex. mycket god, men inte en enda gång var jag nära att utbrista "wow".

Med allt det sagt, så går det inte frånse att det här är en av årets nyheter bland julölen. Eftersom det dessutom är en stout, och vi alla fullkomligt älskar stout (ja, det gör ni!) så vore det ju ren dårskap att inte ha med den här.


Snittbetyg: 4.0
Omskalat betyg: 4.2

Erik
4.0
4.2

Min totala oförmåga att identifiera smaker gör sig ju verkligen påmind nu. Det är en hel del som pågår i den här ölen, men det mest konkreta jag kan peka på är väl choklad, vilket knappast är så oväntat i en så mörk öl. Fast jag skulle nästan säga att det lutar mer åt ren kakao, än bara vanlig choklad. Det finns en märkbar smak av lakrits också, som jag antar beror på anisen som enligt uppgift ska finnas i ölen.

Jag tycker att det här är en jättegod öl, med ett ganska bra tryck i smaken. Helt klart en av de bättre hittills, men så favoriserar jag ju riktigt mörk öl också, så man får väl ta med det i beräkningarna. Det ska även sägas att den ganska kärv, och alltså inte särskilt lättdrucken, så jag tror definitivt inte att det här är något som passar alla.

Och hur var det med wow-faktorn? Nja, den infann sig inte den här gången heller. Men det gör inget.