Julölkalendern 2012, Lucka 12

Tolfte December 2012
Sofiero Julöl
Bryggeri: Kopparbergs Bryggerier
Land: Sverige
Alkoholhalt: 5.2%
Ratebeer

Hmm... Sofiero. Det är ett till sådant där bryggeri som det inte finns något att skriva om. Varför valde jag dem egentligen? Jo, för att ölen säljs i en snygg röd burk, och jag kände att jag behövde ha en burk i kalendern.
Bryggeriet ligger i Laholm, och ägs egentligen av Kopparbergs Bryggeri. Och Kopparbergs i sin tur är väl ungefär lika roliga som att se färg torka... på en gräsmatta.

Enligt uppgift så var Sofieros vanliga starköl Sveriges mest sålda öl mellan år 2003 och 2010, och utan att lägga något värde i det, så är det ju knappast ett gott tecken om man är ute efter hantverksöl. Okej, nu la jag visst lite värde i det ändå. Whatever.

Läser man runt litegrann bland andra recensioner på internet (skrivna av sådana där professionella tidnings-nätupplaga-recensenter) så verkar det vara just burken som många är bekymrade över. Det förstör tydligen julstämningen att slänga fram ölburkar på julbordet, hur knallröda de än må vara. Det kanske stämmer, men jag skulle nog vilja påstå att burken är ett av de minsta problemen för den här ölen.


Snittbetyg: 1.0
Omskalat betyg: 0.0

Erik
1.0
0.0

Alltså, jag vill ju inte vara så där pretentiös. Jag vill ju att det ska finnas en gedigen svensk julöl, såld i en knallröd burk, tillgänglig på systembolaget för en överkomlig summa. Jag är skeptiskt inställd, men jag vill ju att någon ska motbevisa mig! Men den här ölen är blaskig. Och den luktar illa. Det står på burken att den ska vara "mustig". Ja, den kanske är lite mustig. Men även om jag är beredd att ge dem det, vad hjälper det egentligen?

Det här är dåligt. Visst, den är billig, men är man ute efter en prisvärd öl så måste det finnas något annat i samma prisklass som är bättre. Jag vägrar tro att vi lever i en värld där Sofieros Julöl är det bästa man kan åstadkomma för tolv kronor och nittio öre.