Julölkalendern 2012, Lucka 11

Elfte December 2012
Three Hearts Julöl
Bryggeri: Krönleins Bryggeri
Land: Sverige
Alkoholhalt: 5.3%
Ratebeer

Som tidigare nämnt så är julöl i grund och botten en skandinavisk tradition, och jag inbillar mig ju att även långt efter det slutade vara en lagstadgad del i en offerfest, så var det fortfarande en viktig dryck som skulle passa ihop med det svenska julbordet. Därmed faller det sig ju fullt naturligt att många av de större bryggerierna har en lång tradition av att brygga julöl. Och den långtida traditionen, och hur otroligt väl ölen passar ihop med vårt svenska julbord, är precis vad de flesta trycker på när de kör igång med sitt säljsnack.

Och det är en okej lösning, och framförallt en naturlig väg att gå om man vill sälja sitt gift, men det fungerar ju inte om alla gör precis samma sak. Nu menar jag ju förstås inte att alla öl måste stå ut ur mängden, det är ju trots allt så att det först måste finnas en mängd att stå ut ur, men det genomgående med de här svenska storbryggerierna är ju att ingen av dem står ut ur mängden. Det är undantaget Falcons Julmumma, men den ölen är så ohyggligt äcklig att den omöjligt kan ses som en förebild i något sammanhang.
Poängen är alltså att det är oambitiöst och ganska tråkigt. Att en gång om året brygga en något mörkare variant av sina vanliga öl, är inget som imponerar.

Nu är det väl inte så att någon av dem är direkt dålig (förutom Falcons Julmumma). De säljs till ett lagom pris, de passar sannolikt bra ihop med julmaten, och vi måste ju förstås vara stolta över våra svenska produkter. Men vad jag vill komma fram till är att när man gör en sådan här fantastiskt intressant julkalender så är det väldigt lätt att glida iväg och bara välja de hippa och häftiga ölsorterna. Jag försöker dock rikta in mig en bredare publik, och min ambition är ju att den här kalendern någon gång ska bli en lika kär och naturlig del av julfirandet som Kalle Anka (jag måste bara lansera en julölkalender som är mer inriktad mot barn först...).
Om inte annat så ser jag det ju lite som en samhällstjänst. Det behövs helt enkelt en julölkalender i det här landet, för att hålla på våra stolta fornnordiska traditioner.

Okej, jag glider iväg igen. Vad jag vill komma fram till är att man vill ha en god balans i kalendern, och få med några av de här lite "vanligare" ölen, men det har visat sig förtvivlat svårt att välja ut vilka av de ölen man ska ha med. Jag vill gärna motivera min val på något sätt, men i det här fallet kan man i bästa fall bara blunda och peka.

Så i dagens lucka hittar vi Three Hearts Julöl, och vad jag försöker säga är att det lika gärna kunde ha varit vilket annat bryggeri som helst... Pripps, Mariestad, Eriksberg, Sofiero, Spendrups... whatever.


Snittbetyg: 2.0
Omskalat betyg: 1.4

Erik
2.0
1.4

Om man dessutom är intresserad av att dricka en öl bara för sig själv, utan ett helt julbord att backa upp den med, så faller hela det normala resonemanget ganska snabbt.

För vi vet alla att julen inte handlar om mat, eller om julklappar.
Det handlar om Jesus.
Och vilken öl Jesus skulle ha valt att dricka.
Och Jesus skulle inte dricka Three Hearts Julöl.