Julölkalendern 2012, Lucka 10

Tionde December 2012
Pistonhead Christmas Carol
Bryggeri: Spendrups Bryggeri
Land: Sverige
Alkoholhalt: 5.6%
Ratebeer

Den här ölen bryggs av Brutal Brewing. För er som inte är med i matchen, så är det inte alls så imponerande som det låter, utan det rör sig i själva verket om en form av dotterbolag till Spendrups. Och Spendrups, det... ja, det är ju Spendrups, helt enkelt.

Jag ska försöka att låta så ödmjuk och opretentiös som jag kan nu, men även om jag är långt ifrån lika ölnördig som andra ölnördar, så vill jag gärna tro att jag tillhör den där gruppen av upplysta supermänniskor som gillar "fin öl"... till skillnad från den ouppfostrade pöbeln som håller sig till sin "fulöl", som exempelvis Spendrups. Visst var det tillräckligt ödmjukt? Jag tror det.
Även om hantverksölen fortfarande utgör en försvinnande liten del av den årliga ölförsäljningen i Sverige, så har den ju ändå tagit en liten marknadsandel nu, och eftersom Spendrups är ett företag, och de gillar pengar, så vill de förstås ha sin del av den kakan.

Så om jag hade varit lite mer cynisk så skulle jag ha påstått att det här bara är ett illa maskerat försök av Spendrups att försöka stoppa sina smutsiga fingrar i den växande finöls-pajen, och att någon på PR-avdelningen antagligen har fått jobba häcken av sig för att komma på namnet Brutal Brewing (det praktiskt taget säljer ju sig självt!). Men enligt bryggeriet själva så är det bara ett oskyldigt sidoprojekt av ett gäng engagerade eldsjälar.
Tanken är att det ska vara mer experimentellt än Spendrups vanliga utbud, och att de ska leverera (vi tar det på engelska) "great beers"... vilket de naturligtvis inte har gjort. Deras stoltaste kreationer är Pistonhead-serien, som är allt annat än fascinerande, och Cheap Thrills som stoltserar med att vara den billigaste ölburken på hela systembolaget. Kort sagt så är det ett bryggeri som har lovat mycket, och levererat väldigt lite.

Har man bara någon form av bredd i sitt öldrickande, så inser man ganska snabbt att de i bästa fall kan anses bra i jämförelse med Spendrups vanliga ölprodukter... och det säger ju egentligen ingenting.
Men det här är ju alltså bara något som jag skulle ha sagt om jag hade varit mer cynisk. I själva verket tycker jag ju att är härligt med sådan här frisk fläkt i den svenska bryggeribranschen.

Vi går vidare till dagens julöl.

Tidigare i år tog Brutal Brewing nya friska tag med sin senaste kreation, Sir Taste-A-Lot, vilket vad jag förstår var en "välhumlad" folköl. Jag har inte druckit den själv, men av vad jag har läst på Internet så fick den överraskande nog relativt goda omdömen.
De första uppgifterna jag såg om årets julöl var att Brutal Brewings bidrag skulle vara någon form av variant av just Sir Taste-a-Lot, vilket jag förmodar skulle ha varit ett positivt tecken. Men nu är det december, och vi sitter här med vår flaska, och den heter istället Pistonhead Christmas Carol. Ska vi anta att det då är ett dåligt tecken?


Snittbetyg: 3.0
Omskalat betyg: 2.8

Erik
3.0
2.8

Jag vill minnas att jag inte var helt avigt inställd till Pistonheads julöl förra året (Chimney Sweeper), och trots min ganska negativa inledning på den här recensionen så måste jag nästan kapitulera även den här gången. Det är visserligen en tunn öl, men den smakar i alla fall någonting. Det är en ganska söt, lite bränd smak, och faktiskt en märkbar förekomst av någon sorts kryddor.

Det är ju inte på något sätt en särskilt komplex öl, snarare tvärtom, och för att komma från ett uttalat experimentellt bryggeri är det förstås skamligt ointressant. Men med det sagt så lider jag ju inte på något sätt av att dricka den, så för det väldigt överkomliga priset får man väl anse den vara helt okej. Jag har druckit betydligt dyrare öl, som har varit betydligt sämre.