Julölkalendern 2012, Lucka 1

Första December 2012
Sigtuna Midvinterblot
Bryggeri: Sigtuna Brygghus
Land: Sverige
Alkoholhalt: 8.0%
Ratebeer

Det är den första december idag, och dags att öppna den första luckan på årets julölkalender. Där hittar vi Sigtuna Midvinterblot, vilket är mycket lämpligt, då det ger oss en fin möjlighet till att inleda kalendern med en liten historielektion. Med viss reservation för några mindre historiska faktafel.

Midvinterblotet var, som vi alla vet, en forntida nordisk offerfest... som tydligen inte har någonting alls med julen att göra, om Internet ska vara någon att lita på. Det var på den tiden då man baserade sina högtider på andra saker än folks födelsedagar, typ som att solen gick upp, eller att grannen hade byggt klart sin hemmabio. Kort sagt, så fanns det alltid något att fira, och det innebar att det var fest mest jämt. Då folk på den tiden inte bloggade tillräckligt frekvent, och därmed inte efterlämnade särskilt detaljared information till eftervärlden, så är det idag svårt att veta vilka högtider som firades när, och hur det egentligen gick till.

Bland annat hade man julen, som firades vid något lämpligt tillfälle och sannolikt av väldigt goda skäl. Men man hade alltså även midvinterblotet som firades vid ett helt annat, men minst lika lämpligt tillfälle. Det var alltså bara att ta på sig finskorna, raka grisen, och dansa den där speciella dansen som garanterade en god skörd den följande sommaren. Vid vilken högtid man gjorde exakt vad vet vi inte idag, och sannolikt rådde det en hel del förvirring redan där och då. När landet slutligen blev kristnat gjorde man det enkelt för sig, eftersom man hade fått så mycket annat att tänka på. Man slog ihop alla högtidsdagarna till en enda jättefest, som inledningsvis fick heta Superjulen (även känt som Megajulen eller Ultrajulen). I folkmun kallades det dock fortfarande för julafton, eftersom det var lättare att uttala än Midvinterblotet, och det är det namn vi använder än idag. I processen hade man dock tappat bort flera röda dagar i almanackan, vilket många tyckte var fånigt.

Något som det däremot inte råder några oklarheter om, och som troligtvis är det absolut viktigaste att veta, är förstås att det dracks stora mängder öl. Faktum är att det bryggdes öl speciellt för de här festerna, vilket i princip kan anses ligga som grund för den julölstradition vi har nuförtiden.

Sigtuna Midvinterblot dyker upp på systembolaget för andra året i rad. Förra året ådrog den sig en del ganska kraftig kritik inom vissa kretsar för att den till synes helt saknade kolsyra, och det förekom en hel del diskussioner gällande om det var menat att vara så, eller om det helt enkelt var fel. Ja, jag vet att det är extremt nördigt att analysera kolsyra-nivån i en öl, men det blir ju onekligen lite märkligt att dricka en öl som känns avslagen redan när man öppnar flaskan...


Snittbetyg: 4.0
Omskalat betyg: 4.2

Erik
4.0
4.2

Hur det än var med den saken förra året, så spelar det mindre roll nu, för den här gången skummar då ölen precis som den ska. Årets upplaga verkar därtill ha ett något annorlunda recept, en lite lägre alkoholhalt, och säljs dessutom på en mindre flaska, vilket är ganska uppskattat när det rör sig om den här typen av öl.

Man verkar helt enkelt ha fattat många bra beslut i år, och faktum är att det här är riktigt gott. Jag skulle visserligen vilja påstå att det är en ganska endimensionell öl, med en massiv smak av mörk choklad och inte jättemycket annat... men mörk choklad är ju gott, så det är förstås inget direkt problem. Kort sagt så är den inte så där konstig som den var förra året, utan rakt igenom en stabil och bra stout.